Gestructureerd werken is voor iedereen belangrijk en de een is hier van nature beter in dan de ander. Zeker wanneer je aan een erg groot project werkt is het voor veel mensen handig om hier wat hulp bij te krijgen. Met project portfolio management kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk meer structuur aanbrengen in je werk. Dit komt doordat je hiermee onder andere zorgt voor een helder overzicht in de financiën. Omdat bij elk project ook enige risico’s komen kijken zul je ook hier een overzicht van moeten hebben. Dit is een ander punt waar een project portfolio management van pas kan komen. Tenslotte kun je hiermee voor een overzicht zorgen in deelprojecten en de doelen van elk project. 

Het stellen van prioriteiten 

Het stellen van prioriteiten is erg belangrijk wanneer je structuur wilt aanbrengen in je werk. Er zijn dan ook vele verschillende momenten waarop je binnen een project prioriteiten zult moeten stellen. Denk hierbij ten eerste eens aan alle mailtjes die er elke dag binnen komen. Door belangrijke mails te onderscheiden van minder belangrijke mails breng je gemakkelijk structuur aan in je mailbox. Daarnaast is het plaatsen van afspraken in je agenda een goede manier om structuur aan te brengen. Ook hierbij geldt weer dat het handig is om een onderscheid te maken in belangrijkere en minder belangrijkere afspraken. Op deze manier heb je ook gelijk een goed overzicht van hoeveel tijd je aan verschillende taken kwijt bent. 

Zorg ook voor genoeg rust

Door meer structuur in je werk te creëren zul je automatisch ook meer rust in je werk ervaren. Om gestructureerd te kunnen blijven werken is het daarnaast ook nodig om genoeg rust te nemen. Denk hierbij onder andere aan het optijd nemen van een pauze. Dit zorgt ervoor dat je concentratie verbetert en dat je na de pauze weer met nieuwe energie verder kunt werken. Ook het hebben van een rustige en opgeruimde werkplek is belangrijk wanneer je gestructureerd te werk wilt gaan. Wanneer er overal losse papieren liggen zul je dingen niet makkelijk kunnen terugvinden waardoor je de structuur kun verliezen. Ook een werkplek waar je constant wordt afgeleid helpt zeker niet bij de productiviteit.